Turkulaiset partiolaiset lähettivät pussinsulkijoita Lappiin

Sulkijalähetyksen mukana oli huopainen vaellusmerkki, jonka lippukuntalainen saa kun osallistuu ainakin yön yli kestävään vaellukseen. Kuva: Metsähallitus/Kristiina Alkio
Sulkijalähetyksen mukana oli huopainen vaellusmerkki, jonka lippukuntalainen saa kun osallistuu ainakin yön yli kestävään vaellukseen. Kuva: Metsähallitus/Kristiina Alkio

Postissa saapunut lähetys leipäpussinsulkijoita on saanut Metsähallituksen kiittelemään vuolaasti turkulaista partiolippukuntaa.

Tankavaaran luontokeskukseen Sodankylään saapui kesällä kirjekuoressa viisi pientä pussia, joissa oli leipäpussinsulkijoita. Kuoressa oli mukana huopainen merkki, jossa retkeilijätyttö seisoo reppu selässä.

Erikoisen kirjelähetyksen takana on Kaarinan Sädetyttöjen kesäleiri ja vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapissa.

Sädetyttöjä oli vaelluksella 44, ja he jakaantuivat ryhmiin ikänsä mukaan. Eniten leipäpussinsulkijoita keränneelle ryhmälle oli luvassa pieni palkinto. Sulkijoita kerättiinkin aimo kasa kansallispuiston tupien edustoilta, tulipaikoilta ja reiteiltä.

– Tämä on pienintä mitä jokainen retkeilijä voi tehdä erämaaluonnon puolesta, ja se on vielä tosi helppoa, sanoo Kaarinan Sädetyttöjen kesäleirin johtaja Verna Piitulainen Metsähallituksen tiedotteessa.

Kaarinan Sädetytöt oli suunnitellut Lapin Mággá-kesäleiriään koko vuoden. Leiri huipentui kolmen vuorokauden vaellukseen Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Pussinsulkijat ovat yksi kansallispuistojen yleisimmistä roskista. Niitä kertyy paljon erityisesti nuotiopaikoille ja tupien edustoille, minne pysähdytään syömään eväät. Muoviroskat säilyvät luonnossa vuosikymmeniä, ellei jopa satoja vuosia.

Roskien pois viemisestä hyötyvät sekä luonto että retkeilijä. Roskaton retkeily vähentää Metsähallituksen mukaan huoltoajoa retkeilykohteissa ja siitä aiheutuvaa melua, päästöjä ja maaperän kulumista.

– Aurinkoiset kiitokset teille, pussinsulkijoiden keräilijöille!, Metsähallitus päättää tiedotteensa.

TS

Alkuperäinen juttu Turun Sanomissa.