YSP – Medialähettiläskoulutus

Mitä saadaan, kun yhdistetään 25 15-22 –vuotiasta partiolaista eri puolilta Suomea, 6 kouluttajaa, Gourmet Näädät ja Kiljava? (Ja muutama vieraileva tähti.) Suomen toinen YSP eli Young Spokes People – Medialähettiläät –koulutus.

Ja mikä se medialähettiläs sitten on? YSP’it edustavat partiota median edessä tämän hetken partiolaisina. YSP osaa kertoa nykypartiosta medialle ja toimia mediassa.

Kiljavalle partion mediakuvaa lähtivät uudistamaan Roosa ja Maisa.

Kurssi pidettiin 14-16.1.2011, ja viikonloppuun mahtui paitsi erilaisten mediataitojen opiskelua, myös partioleikkejä, partioparodiaa ja muuta loistavaa ohjelmaa. Meidän Young Spokespeoplejen koulutuksesta vastasivat OSPit eli Old Spokespeoplet tai, toisen käännöksen mukaan, ryhmä Old Sad Panda

Perjantaina Kiljavalla oltiin noin kello seitsemän, majoituttiin, syötiin ja sitten oli aika tarttua partiokliseisiin ja pitää loistava kliseiden ilta, jossa naurettiin partion kliseille ja esitettiin mahdollisimman stereotyyppistä partiolaista.

Lauantaiaamu starttasi puoli tuntia liian aikaisin, herätys tapahtui soittamalla Boo Radley’s Wake Up Boo– biisiä. Gourmet Näädät, eli muonittajat, veivät meidät aamiaisen makumatkalle Ibidzalle.

Lauantaihin mahtuikin koulutusta koulutuksen perään. Saimme pitkän luennon partion tämänhetkisestä mediakuvasta (nuorisojärjestöä markkinoidaan lähinnä mummoilla ja keski-ikäisillä konkareilla), opimme, miten käännetään toimittajien epämieluisat kysymykset hyviksi ja monta muuta asiaa. Harjoittelimme TV-kameran edessä esiintymistä, radio- ja lehtihaastattelun tekemistä ja mikä parasta, saimme palautetta niin ohjaajilta kuin muilta kurssilaisiltakin. Saimme myös kuulla kahdelta viime vuoden YSP’ltä millainen medialähettilään vuosi oli ollut. Päiväkahvit saimme Näätämummolassa ja päivällinen syötiin Näätien koulussa.

Lauantai-ilta huipentui partion uuden brändin julkistusgaalaan, johon jokaiselle oli jaettu rooli. Itse olin kuiva YLEn toimittaja, mutta joukosta löytyi myös ranskalainen muotisuunnittelija, Johanna Tukiainen, BB-tähti, Seiskan ja Ilta-Sanomien toimittajat sekä brändiä uudistamassa ollutta porukkaa. Loppuillasta saimme palata omiin persoonallisuuksiimme, ja kahdentoista paikkeilla juhlat muuttuivat lattialla makaamiseksi ja vitsien kertomiseksi. Nukkumaan pääsimme kolmen aikoihin, ja herätys sunnuntaiaamuna oli jo 7.35.

Sunnuntaina Gourmet-Näädät olivat valmistaneet meille monipuolisen hotelliaamiaisen, jonka jälkeen harjoiteltiin lisää mediataitoja ja saimme kuulla kesällä 2012 järjestettävästä Roverwaysta. Lounasta söimme lastenravintola Nauravassa Näädässä, jonka jälkeen pakkasimme, siivosimme ja joimme loppukahvit. Sitten oli aika kiivetä bussiin ja suunnata Helsingin kautta kohti kotia, jossa piti vauhdilla kiiruhtaa Facebookiin lisäämään kaikki uudet Medialähettiläät kavereiksi.

Vauhtia YSP-koulutuksessa